Для осіб з порушенням зору
-->

Аби у заголовках не «світилися блондинки» — тренінг для журналістів

У рамках тижня відділення комп’ютерних та видавничих технологій викладачка журналістських дисциплін Наталя Борсук спільно зі студенткою 4-го курсу Валею Скакальською провели тренінг з питань гендерно-чутливої журналістики серед студентів-журналістів 3-го й 4-го курсу.

– Спочатку я хвилювалась, адже це був мій перший досвід виступу перед великою аудиторією. Але публіка була активною і доброзичливою, тому мені вдалося взяти себе в руки, і я провела цей тренінг з великим задоволенням. Мені було приємно, що я мала можливість розповідати щось цікаве студентам. Враження від тренінгу лише позитивні, – розповідає студентка Валя Скакальська

Тренінг присвячений дослідженню медіа на предмет гендерної рівноправності, рівноцінному представленню чоловіків і жінок у ЗМІ. Також велика увага приділялася сексизмам, які часто зустрічаються у заголовках тернопільських ЗМІ.

– Цей тренінг готували разом з київською менторкою, членкинею комісії з журналістської етики, Лізою Кузьменко. Проводили його у місцевому інтернет-телебаченні, а тепер для студентів Галицького коледжу. Студентам, які вивчають журналістські дисципліни, дуже важливо моніторити онлайн-медіа і спостерігати, до прикладу, за заголовками матеріалів. У багатьох з них порушено етичні стандарти, не дотримано гендерної рівності, а також присутній сексизм, як от у заголовку: «Головна блондинка Тернополя "засвітилася" на ТБ». Ми проаналізували багато онлайн-медіа і ці приклади показали студентам. Студенти жваво брали участь в обговоренні, сподіваємося, тренінг стане для них хорошим кейсом для майбутньої журналістської діяльності, – розповіла викладачка Наталя Борсук.

Ще одним важливим питанням стало використання фемінітивів. Менторка пояснила, як правильно їх вживати, а також важливість для сучасності загалом і конкретно для української мови.

Анастасія Фесюк, студентка групи Жб-11, фото: Тетяна Музика