Для осіб з порушенням зору
-->

Організація дистанційного навчання в умовах адаптивного карантину

У Галицькому коледжі основними сценаріями організації освітнього процесу при необхідності переходу на дистанційне навчання в умовах адаптивного карантину визначені наступні:

 

Сценарій 1. Синхронне онлайн навчання

Дистанційна синхронна форма навчання, при якій студенти та викладачі взаємодіють у режимі реального часу з використанням технологій дистанційного навчання – системи електронного навчання (Moodle), відеоконференцій, інструментів співпраці та соціальних технологій навчання.

Студенти та викладачі розділені відстанню, навчання відбувається у “віртуальних кабінетах” у визначений час (за розкладом). Викладач супроводжує курс, згідно визначених політик курсу та силабусу, правил онлайн-етикету (канали зв’язку та спілкування; вимоги щодо участі у відеоконференціях – якісний мікрофон, ввімкнені камери ect).

 

Сценарій 2. Гібридне навчання (Split Course)

Розподілене (змішане) навчання, при якому частина студентів навчаються аудиторно, а частина студентів – синхронно онлайн. Також можливе асинхронне навчання з окремих дисциплін.

Для даного сценарію розробляються різні моделі, адаптовані до особливостей навчання на конкретній спеціальності та технічних можливостей учасників освітнього процесу.

 

Сценарій 3. Перевернутий клас

Розподілене (змішане) навчання, при якому онлайнова складова курсу (від 25 %) дає студентам змогу заздалегідь ознайомитися з матеріалами заняття (лекції, типові завдання та ін. обов’язкові матеріали), має включати діяльності – невеликі тестові завдання, творчі завдання, що дадуть змогу спонукати студентів підготуватися до заняття офлайн та викладачу – оцінити попередню роботу студентів. Уся група проходить онлайнову частину навчання асинхронно. Зміст навчання повинен замінити відповідну аудиторну діяльність.

Аудиторна складова при навчанні за даним сценарієм спрямована на поглиблення отриманих знань в онлайн (дискусії, вивчення незрозумілого, практикування, лабораторно-практичні роботи тощо). Аудиторне навчання може відбуватись за двома моделями: 1) дві підгрупи одна за одною виконують програму в аудиторії; 2) половина групи – Підгрупа A – проходить аудиторну частину навчання в один час, інша половина групи – Підгрупа Б – проходить аудиторну частину навчання в інший час.

Сценарій 4. Асинхронне онлайн навчання (курси)

Організація навчання через систему онлайн-курсів, які доступні студентам через Інтернет, і проводиться в системі електронного навчання коледжу.

Асинхронна форма навчання дозволяє студентам отримувати доступ до контенту та навчатись за межами аудиторій, у зручний час та у зручному темпі, забезпечує студентам більшу гнучкість у його проходженні. Лекції, самостійна робота та практичні заняття організовані за принципом асинхронних сценаріїв.

Викладач супроводжує курс, згідно визначених політик курсу та силабусу (тобто веде форум з інформацією щ супроводжу вивчення  нової теми, про обов’язкові матеріали до опрацювання, про завдання на тиждень, дедлайни ect, оцінює завдання та надає зворотний зв’язок щодо їх виконання, правил онлайн-етикету тощо).

Навчання за даним сценарієм можливе для дисциплін з сертифікованим онлайн курсом та для студентів бакалаврських груп та старших курсів.