Для осіб з порушенням зору
-->

Студенти-журналісти зустрілися із працівниками бюро журналістських розслідувань «Детективи»

У середу, 2 листопада, працівники «Детективів» (Тарас Зозулінський та Юліан Ощіпко) відвідали Галицький фаховий колледж ім. В. Чорновола з пропозицією участі студентів у проєкті «Воєнні екологічні злочини агресора».

Цей проєкт передбачає написання журналістських матеріалів різних жанрів з метою висвітлення екологічних наслідків повномасштабної війни. Організатор – фонд із Бельгії «Journalismfund». Організація надає гранти журналістам-фрілансерам та студентам без постійного місця роботи.

Вимоги для матеріалів такі: вони мають стосуватися лише України, мають бути десьо публіковані і для роботи над ними потрібно обрати журналіста-ментора. За них студенти можуть отримати гонорари.

«Окрім цього роботи будуть опубліковані у Європі англійською мовою. І тоді їх можна буде подати на міжнародні конкурси», – каже пан Тарас.

Перелік тем для матеріалів широкий: про кислотні дощі, забруднення повітря, річок, водосховищ тощо. Аби повністю показати суспільству, зокрема, і закордонному, до чого призводить повномасштабна війна. Тарас Зозулінський постійно спілкувався із аудиторією та підтримував зв’язок за допомогою запитань.

Окрім цього, студентам показали фільм «Королі українського лісу». На прикладі нього пан Тарас розповів про методи зйомки відеорепортажу: як робити «переходи» між коментарями героїв та їхніми історіями, як зробити стендап динамічним, як зацікавити глядача в анонсі.

Студенти залишилися вражені зустріччю, та дізнались багато нового про журналістські розслідування, специфіку їх підготовки.

«Зустріч мені дуже сподобалася. Тарас Зозулінський – позитивний, щирий та відкритий до спілкування з аудиторією. Його було надзвичайно цікаво слухати. Я дізналася чимало нового про журналістські розслідування та проєкт від бельгійського фонду. Планую спробувати свої сили у написанні матеріалу, адже це досить цікава можливість заявити про себе.. Також мені сподобався фільм, який презентували наші гості. Сьогоднішня зустріч стала чудовою можливістю почути корисні поради та отримати корисний досвід», — ділиться враженнями студентка групи Жбз-11 Мар’яна Колеснік.

Олена Буда та Надія Трофимчук