Для осіб з порушенням зору
-->

«Вигадки Дереха – були геніальними!» – у Галицькому тужать за Героєм

У неділю, 29 травня, сумна звістка про смерть журналіста, випускника Галицького коледжу ім. В. Чорновола Віталія Дереха, сколихнула весь колектив та студентів. Викладачі з жалем згадують про нього та висловлюють співчуття родині через непоправну втрату.

– Невимовний біль… Дуже шкода… Світла людина і справжній патріот! Царство небесне і вічна пам’ять Герою! – пише викладачка Лариса Кузів.

– Вічна Слава Герою! Царство небесне! Щирі співчуття рідним. Як же боляче, цвіт нації гине! – пише викладачка Наталія Городиська.

Віталій Дерех навчався на спеціальності «Видавнича справа та редагування». Закінчив коледж у 2006 році. Отримав диплом фахового молодшого бакалавра. Навчання продовжив у Львові.

– Він навчався у групі на два роки старшій. І постійно було чути про вигадки Дереха… А ті вигадки часто були такі геніальні! Віталій був дуже енергійним, активним, – каже Інна Козачук.

– Віталій на курс молодший. Мало спілкувалися, бо він завжди був на своїй хвилі. Але пам’ятаю голос… Досі пам’ятаю…Дякую за все… Пробач, що не вберегли, – пише Інна Сирник.

Одногрупниця Ірина Свистун каже, що цьогоріч планували організувати зустріч випускників. Його не бачила багато років, але він залишався найяскравішим спогадом про студентські роки.

– Дерех... Ти, мабуть, забув історію з годинником, який зламав мені. Я тоді плакала, бо то було цінно для мене. А ти... Ти здивовано дивився, не розуміючи, що цінного у дешевих речах. Цей годинник завжди нагадуватиме про тебе. І я б купувала тобі такий щороку, лиш би ти жив. Ти, напевно, зараз регочеш, не розуміючи, як можна другий день поспіль плакати за тим, кого не бачиш 15 років... Я не завжди розуміла тебе, інколи навіть заздрила. Хотіла мати хоч трішки такого таланту, відчувати себе так само вільно, як ти, оскільки не бачив рамок, у які заганяє себе більшість. Для мене ти залишишся 20-річним веселим дивакуватим юнаком. Спи спокійно, Друже, а я берегтиму тебе у пам'яті, як той годинник – спогад про надзвичайну людину... – пише одногрупниця Ірина Свистун.

Запам’ятався Віталій також Ользі Слєпцовій. Вона викладала «Комп’ютерно-видавничі технології». Каже, його група була однією з перших у її викладацькому досвіді, а студенти – всього на декілька років молодші.

– Віталік був дуже позитивним, світлим, щирим. У групі, де більшість дівчат, вони з Андрієм Шкулою, якось так гарно вписувались. Всі дружили. У Віталіка було гарне почуття гумору на всі випадки життя. Знаю, що з часом воно набуло інших відтінків, але не зникло. Важко писати: «був», «було» (в минулому часі). Він виріс і став свідомою, патріотичною, цікавою особистістю… І тут його забирає війна. Чомусь вона бере найкращих. Однак він залишився у нашій пам’яті. Світлій пам’яті. Герої не вмирають.., – згадує Ольга Слєпцова.

Три дисципліни: «Загальне редагування», «ОРМ», «Редагування навчальної і довідкової літератури» викладала у нього Тетяна Василівна Решетуха. Пригадує Віталіка (так його називає) щирим, добрим з «веселими бісиками» в очах. Він, каже, не належав до числа найстаранніших студентів групи, але завжди був чесним перед собою й іншими.

– Його життя не закінчувалось лише навчальними заняттями у коледжі, а радше коледж доповнював його життя: він повнився ідеями, історіями, витівками. Віталік завжди тримав слово і відповідав за свої вчинки. Пригадую, якось хлопці з його групи вчинили нерозсудливо (хто з нас у підлітковому віці не чинить часом необдумано?!). За когось прийшли «з’ясовувати ситуацію» батьки, а Віталік – вибачався сам. Самостійний і самодостатній, – згадує Тетяна Василівна.

Після навчання Віталій працював журналістом газети «20 хвилин». Через кілька років відгукнувся на запрошення ЦК видавничої справи поділитися досвідом з молодшими студентами.

– Говорив невимушено, без жодного менторства чи зверхності, хоча мав уже значний стаж роботи і не один цікавий проєкт за плечима. Розповідав про журналістські експерименти, давав практичні поради, не раз зриваючи сміх авдиторії, своєю безпосередністю, – розповідає Тетяна Решетуха.

Під час Революції Гідності Віталій Дерех став її активним учасником. У 2014 році пішов добровольцем у батальйон «Айдар» Збройних сил України. Віталій був командиром відділення протитанкового дивізіону штурмового батальйону «Айдар». Загинув біля Попасної на Луганщині.

– Коли дізналась, що з перших днів був на Майдані, що далі пішов добровольцем на Схід – не здивувалась. Це було так органічно для Дереха. Це не була чергова пригода. Це – стиль життя. Життя справжнього Українця, справжньої Людини. Переконана, що, відійшовши у засвіти, він далі трохи ніяково посміхається,читаючи чи чуючи про себе. Не був пафосним. Не вмів «красиво» говорити. Вмів чинити гідно, – каже Тетяна Решетуха.

Віталій Дерех виріс у вчительській сім’ї. Батько працював у Галицькому коледжі. Декілька років тому його не стало. Залишилася матір і брат.

– Віталій – син нашого викладача. Мирослав Дерех (батько Віталія) був спокійним, врівноваженим, а також патріотичним. Мабуть, велика сила волі та патріотизм передалися сину. Щойно відкрилася спеціальність «Видавнича справа та редагування», Віталій був у лавах перших студентів. Він ніколи не сидів на місці, мав безліч ідей, часто реалізував їх з пластунською молоддю на різних виховних заходах. Був першим під час Революції Гідності, першим пішов на фронт у 2014 році. Він з тих, що не бояться і не ховаються. Захищав рідну землю і нас з вами. Жив Україною! З такими людьми ми мали б розбудовувати Україну, – розповідає директорка Галицького коледжу імені В. Чорновола Марія Баб’юк.

Уся спільнота Галицького коледжу імені В. Чорновола, викладачі та студентство щиро співчувають рідним Віталія… Вічна пам’ять та шана Герою…

Наталя Борсук

Галерея зображень