Для осіб з порушенням зору
-->

«В журналістику потрапити легко, а втриматися – важко», − журналістка і редакторка Зоряна Мурашка

Студенти групи В-41 і Ж-11 в межах дисципліни «Робота в засобах масової комунікації» познайомились із журналісткою «Вільного життя+» і головною редакторкою «Домашньої газети» Зоряною Мурашкою.

Зустріч в онлайн-форматі організувала викладачка Наталія Іванівна.

Редакторка розповіла про особистий шлях, про вибір та покликання. Також про специфіку роботи журналіста в редакції друкованого видання та особливості підготовки номера. «Мені казали, що журналісти багато не заробляють, але для мене найважливіше – досвід», − каже пані Зоряна.

Найбільше журналістка любить писати про творчих людей, про медицину, освіту і політику. Пані Зоряна розповіла кумедну історію: «Якось потрібно було взяти інтерв’ю в якоїсь людину, я пішла до депутата. Всі дуже здивувались». Вона каже, що люди − це завжди класно і цікаво, тому дуже любить писати про них.

Студенти ставили журналістці різні запитання. Цікавились як розвиватись у журналістиці, як впоратись з емоційним вигоранням та багато інших.

Зустріч була дуже цікавою та наповненою позитивним настроєм. Пані Зоряна поділилась власним досвідом та розповіла деталі своєї кропіткої роботи. Я отримала багато цінної інформації. Дякую Наталі Іванівній за змогу поспілкуватися із редакторкою і журналісткою, − розповідає студентка групи В-41 Інна Берчишин.

Редакторка порадила де шукати актуальні теми для новинних матеріалів. «Немає нецікавих тем, є поганий журналіст», − сміється пані Зоряна. Розповіла, що потрібно обрати для себе цікаву тематику і тоді писати буде легко. «У мене була подруга, з якою я дуже не любила гуляти, тому що коли ми тільки виходили на вулицю, вона одразу бачила якусь новину, починала фотографувати і писати про це», − згадує журналістка. «Новини навколо нас, потрібно лише навчитись їх помічати», − розповідає вона.

Мені дуже сподобалася ця зустріч, бо пані Зоряна молода журналістка, і цим вона ближче до нас, навіть якщо має величезний багаж досвіду. Також мені сподобалась атмосфера розмови, яка, незважаючи на онлайн-форму, все ж була дружньою та теплою. Журналістка також порадила спробувати себе у їхній редакції», − каже студентка групи В-41 Олена Буда.

Поговорили також про перспективи редакторської справи та запити читацької аудиторії. Дізнались від чого залежить життя газети та чому електронні ЗМІ ніколи не замінять друковані газети.

Журналістка розповідала також цікаві історії про дзвінки від читачів. Каже, що дехто критикує, коли знаходить помилку, а дехто телефонує аби подякувати за важливі новини і це дуже мотивує до роботи.

Пані Зоряна порадила студентам не втрачати амбіцій до роботи, навчатись та знаходити цікаві теми.

Лілія Стебельська