Для осіб з порушенням зору
-->

«Школа журналістики – це не тільки знання, а й класна практика», – учасниця Марія Свідова

Перший журналістський старт. Студенти третього і четвертого курсу спеціальності «Видавнича справа та редагування» успішно завершили навчання у VIII регіональній школі сучасної журналістики Тернопільського прес-клубу. Кожен з учасників отримав сертифікат.

Протягом дев’яти місяців п’ятеро студентів Галицького коледжу Олена Чепіль, Антоніна Ричкун, Марія Свідова, Олександра Хороленко, Вікторія Дроздовська разом з викладачкою журналістських дисциплін Наталею Борсук брали участь в тренінгах, писали новинні матеріали, знімали відеосюжети.
– Тренінг «Як виготовляти якісні телевізійні й онлайн новини» з Ігорем Кулясом та Олександром Макаренком запам’ятався найбільше. Нам тренери розповіли усе про новини в деталях, від найпростішого до найважчого у підготовці і випуску новин. Також дуже сподобався тренінг «Фактчек і протидія дезінформації» з Олександром Гороховським. Завдяки йому я ретельно перевіряю інформацію. Ми вчились як розпізнавати правду і брехню, це те що було для мене найважливішим і це я хотіла почути насамперед, коли прийшла навчатись у школу журналістики – каже студентка групи В-31 Антоніна Ричкун.

Школа журналістики, каже студентка Марія Свідова, дала багато знань, а також практики.
– Тренери наводили приклади з власного досвіду, так легше було сприймати інформацію. Атмосфера була легкою і невимушеною. Завдяки такому підходу все більше запам’ятовується і нам, як учням школи, це давало змогу не лише зосереджено вчитись, а й щиро посміятись і здружитись із колективом. Дуже приємно було те, що кожен учасник школи і усі тренери були максимально щирими та дружніми, це додавало більше сил і натхнення, – розповідає студентка.

Викладачка Наталя Борсук розповідає, що вчитися зі студентами захотіла одразу. Адже в журналістиці постійно потрібно розвиватися, черпати нове й практикуватися.
– Під час тренінгів було дуже багато цінної інформації, а найважливіше те, що вона подавалась від справжніх фахівців, які працюють в цій сфері і мають величезний досвід. Приємно було спостерігати, як навчаються студенти, багато речей вони дізнались вперше, наприклад про стандарти журналістики, про роботу в друкованій пресі та в онлайн медіа і вперше вчились писати замітки, знімати свої перші відео сюжети, – каже викладачка Галицького коледжу Наталя Борсук.

Загалом у школі журналістики навчалося понад два десятки учасників. Серед них і студенти з ТНПУ імені В. Гнатюка, а також журналісти з різних медіа Тернополя. Голова ГО Тернопільський прес-клуб Анжела Кардинал вручила кожному сертифікати.
– Ми маємо ким пишатись. Потужні 9 місяців навчання, 12 тренінгів, більше 30-ти щотижневих занять і 100 практичних завдань, ми будемо сумувати за особливою командою цієї школи. Бажаємо усім успіхів та нових здобутків і щиро дякуємо кожному за старання, навчання, ваші посмішки і проведений час разом, за комунікацію та відповідальність, – сказала Анжела Кардинал.

Зазначимо, навчання у VIII регіональній Школі сучасної журналістики Тернопільського прес-клубу діяло за підтримкою «Медійної програми в Україні», що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Незабаром стартує IX школа сучасної журналістики Тернопільського прес-клубу.

Вікторія Дроздовська
(Фото із Facebook сторінки VIII регіональній Школі сучасної журналістики Тернопільського прес-клубу)