Для осіб з порушенням зору
-->

Відбувся основний етап Міжнародного студентського обміну «Przedsiębiorczość młodych» за програмою «Erasmus +»

Впродовж 6-7 жовтня 2021 р. у польському містечку Кенти відбувся перший етап Міжнародного студентського обміну «Przedsiębiorczość młodych» за програмою «Erasmus +». Галицький коледж імені В’ячеслава Чорновола делегував Галину Вишневську (в. о. завідувача кафедри видавничої справи та медіакомунікацій) й Тетяну Ленько (студентку бакалаврату).

Два дні були насиченими та цікавими. На установчій конференції відбулось знайомство з колегами із Латвії та Польщі, а також організаторами проекту із Кракова. Узгоджено деталі, обрано дати для основного проекту, обговорено програму та домашні завдання для кожної групи. Мер міста розповів про Кенти, його історію, традиції. Було запропоновано прогулянку містом, яке хоч і маленьке, але дуже гарне та затишне, відвідини реабілітаційного центру для людей похилого віку, де презентували фільм про Тернопіль, фотолабораторію, старовинні костели та ін.

Основний етап обміну відбувся 3-10 листопада. Із кожної країни (Польщі, Латвії та України) у проєкті брали участь шість студентів та керівник. Учасники з України: В. Маркевич, Н. Трофимчук, Л. Стебельська, В. Дроздовська, І. Пилипчук, Д. Гордійчук, а також керівник – Г. Вишневська.

Перший день 7-денної програми розпочався із знайомства учасників та інтеграційних ігор. Кожен розповідав англійською мовою про себе, вподобання, захоплення. Польські, латвійські та українські студенти пропонували різноманітні завдання для ознайомлення із країнами та їх особливостями. Українська група представила споріднені україно-польські слова; латвійська група запропонувала розділити учасників на міжнародні групи та однією ручкою із нитками написати слово «Erasmus+»; польська група вирішила познайомитися за допомогою букв, які наявні в іменах учасників. Наприкінці дня було створено «Дерево Erasmus +», на якому записали свої очікування від проєкту.

Міжнародний студентський проєкт «Erasmus +» дав можливість учасникампознайомитися із містом Краків – це одне з найстаріших міст Польщі, з тисячолітньою історією, багатою культурою та архітектурною спадщиною. У цьому місті студенти відвідали благодійний магазин «CharityShop». Мета створення цього магазину – надати можливістьлюдям із інвалідністю пройти професійну реабілітацію. Розвиток цього проєкту забезпечують дбайливі поляки, які приносять речі, що продватимуть у магазині. Це місце схоже на концепт-магазин у скандинавському стилі: одяг і взуття, електронне обладнання, рідкісні монети, аксесуари, книги, компакт-диски, DVD, вініли, різноманітні гри, іграшки, картини та скульптури.

Цього дня учасники 7-денної програми насолодилися прогулянкою біля Вісли – найбільшої річки басейну Балтійського моря і Польщі, побували на території замковго комлексу «Вавель», який знаходиться на однойменному пагорбі. Велич та краса замку вразила польську, латвійську та українську групи. Мури замку охороняє Вавельський дракон, який, за легендою, жив у печері під пагорбом, на якому зараз стоїть замок.

Третього дня проєкту відвідали клуб для людей поважного віку Dzienny Dom «SeniorWigor» – це заклад денної підтримки, який надає професійний догляд та допомогу людям з міста Кенти, яким виповнилося 60 і більше років,вони професійно неактивні і потребують часткової підтримки в повсякденній діяльності. Заклад надає людям поважного віку реабілітацію, догляд, спілкування, харчування та доставку додому.

Також вдалося побувати в коледжі імені Миколи Коперника, в якому організували воркшоп з декорування пряників. На них студенти зображали прапори своїх країн, національні символи, назви навчальних закладів, міста, в яких проживають та людей, за якими сумують.

Мегаколоритними були національні вечори. Група з Українипредставила відео про свою країну, місто та навчальний заклад, також гру, в якій учасники повинні були впізнати конкретне місто; дівчата виконували невмерущі хіти української естради («Червона рута», «Як у нас на Україні») та сучасні («Соколи», «Україно!»), а публіка активно їх підтримувала. Були одягнені у вишиванки, вчили колег робити мотанки «Птах дружби». Важливим етапом ознайомлення із країною є національна їжа. Українки готували «Потапці». Завершили вечір запальними українськими танцями, які радо перейняли інші студенти.

Був день присвячений підприємницькій діяльності. Учасники програми ознайомились із соціальним підприємництвом міста, описували риси, які притаманні визначенням «підприємець» та «підприємництво» у презентаціях, пропонували власі ідеї.

Друга частина дня розпочалася із латвійського національного вечора. Група розповіла про свою культуру та цінності, про національний одяг у різних регіонах та страви Латвії, а також презентувала відео про звичаї й традиції своєї країни. Вечір закінчили латвійськими танцями та піснею «Dzervenitе».

П'ятий день розпочався у шахті «Kopalnia Guido», яка знаходиться у місті Забже. Вона є частиною музею вугілля як шахтний комплекс Гвідо. Відвідати шахту Гвідо можна на двох рівнях 170, 320 та підрівні 355. Під час екскурсії можна побачити, як працює електропідйомна машина 1927 року, спуститися в підземелля за допомогою шахти (ліфта). Маршрути охоплюють підземні виробки з моменту експлуатації на шахті «Гвідо». Є підземні стайні, каплиця св. Барбари, що знаходиться 170 метрів під поверхнею землі, або працюють гірничі машини. Поїздка до Гвідо – це також поїздка на підвісній електриці або зустріч у підземному пабі, розташованому320 метрів під землею, концертний зал та кафе.

Цього ж вечора свої культурні цінності й традиції представили студенти Польщі. Під час польського вечора учасники проєкту спробували страву «Осципек» – це традиційний копчений сир, який виготовляється з овечого молока; ознайомилися із національним одягом – яскраві та багатобарвні плаття, які відображають унікальність культурного життя народу; виконали танець «Обиртка» та співали народні пісні.

На шостому дні програми учасники обговорювали рекламу, враховуючи, що цей термін є дотичним до створення та розвитку підприємництва. Розділившись по групах студенти обговорили шляхи поширення реклами. На вершечку рейтингу одноголосно розмістили рекламу в просторах Інтернету та здебільшого виділили соціальні мережі.

Студенти познайомилися з мотоциклетним клубом «Riders on Storm FG». У цьому місці можна побачити багато старовинних мотоциклів, їх запчастини. Історія клубу почалася в середині 90-х років минулого століття в Білянах, коли перші учасники клубу придбали мотоцикли. Були часи, коли мотоцикли не були настільки популярними, як сьогодні. Здебільшого це були старі машини, вони вимагали багато ремонту, модернізації чи коригування під особисті переваги власника, щоб вони були максимально оригінальними та неповторними. Ідея цього мотоклубу полягає в об’єднанні братів-мотоциклістів, серед яких дружба є найважливішим принципом.

Цього ж дня відбувся поділ на групи між учасниками: у одній групі повинно бути троє осіб (по одному представнику Польщі, Латвії, України). Завдання учасників – розробити особистий проєкт, який матиме шанс на реалізацію. Також виграш вручили команді із найкращою ідеєю про створення підприємства — кафе, де працюють люди із обмеженими можливостями та функціонує притулок для тварин.

В останній день програми міжнародного проєкту «Erasmus +» учасники пригадувалипройдені сім днів; об'єднання студентів трьох країн із різними мовами, баченнями, цінностями; збільшення знань, обмін досвідом, дружба.

«Випускний вечір» учасників супроводжувався національними піснями й танцями країн, які брали участь. Кожна із груп проходила по червоній доріжці у елегантному вбранні. Студентів та керівників польської, латвійської та української груп нагородили сертифікатами. Учасники обмінялись подарунками на згадку.