Для осіб з порушенням зору

Виховна та позааудиторна робота 2022-2023 н.р.


2022-2023


01.09.2022 - проведено захід національно-патріотичного спрямування "Чому моє сумнінне навчання - внесок у перемогу?"


07.09.2022 - Пароль "Паляниця" - таку назву мала патріотична гра про Україну


08.09.2022 - "Грамотність - запорука успіху" - захід, приурочений Міжнародному Дню грамотності


20.09.2022 - "Голуб Миру летить в Україну" - захід приурочений Міжнародному Дню Миру


23.09.2022 - "Найчарівніша Баттерфляй" - екскурсія-пошанування Соломії Крушельницької (до 150-річчя з Дня народження)


29.09.2022 - Моновистави (зустріч із артисткою, режисером, членом Спілки театральних діячів України Оксаною Іваненків)


Творчий колектив "Первоцвіт" (керівник - Марія Мельник) підготував літературну композицію "Ми переможемо" на міський фестиваль-конкурс патріотичної поезії "Свята Покрова" під гаслом "З вірою у Перемогу", присвячений Дню захисників і захисниць України та 80-річчю повстання УПА


Учні 8 класу мали можливість поспілкуватися із поетом, перекладачем і керівником видавництва "Крок" Юрієм Завадським; почути про нові книги, котрі перекладені з польської мови, про особливості перекладу, про поглиблення міжнародних зв'язків! Учні ставили питання, зустріч переросла у жваву дискусію


Осінні діалоги...
У "Веселковий світ української мови" полинули учні 5 класу.Вони шукали пару до слів антонімів,синонімів,омонімів.Велике задоволення принесла усім"Поетична хвилинка,де кожен міг відчути себе"творцем" поезії.А " Мовна вікторина"дала змогу пригадати фонетику ,пунктуацію.Учні вибирали правдивість твердження" Так" чи"Ні"."Загадкова мова" спонукала всіх до логічного мислення,а "Мудрослів'я"-пригадати прислів'я.Залюбки діти замінювали фразеологізм одним словом


Осінні діалоги...
Український поет С. Пушик назвав словники" музеєм слова",а французький письменник А. Франс-"всесвітом у алфавітному порядку". Учні 8 класу подорожували" всесвітом" і перша зупинка була "Виставкова",де діти мали змогу переглянути бібліотечну виставку словників. Наступна зупинка"Історична"-учні дізнались,коли й де вийшов перший словник,а зупинка"Творча" спонукала дітей узагальнити почуте у сенкані про словник.


Осінні діалоги...
Українські прислів'я- могутнє джерело мудрості,мовної краси та народного колориту.Пригадати найпоширеніші й дізнатися маловідомі народні прислів'я старались дві команди: "Мовознавці" і "Словолюби"(7 клас) в українознавчій грі "Українські прислів'я". А чи знаєте Ви куди,згідно з прислів'ям, " тікає душа" від переляку? (у п'ятки) А з якою професією народна мудрість порівнює людину,яка працює над собою? (Кожен сам КОВАЛЬ свого щастя)…


"Із слова починається людина,із мови починається мій рід"-саме таку назву мав конкурс знавців рідної мови,який було проведено для учнів 6 класу. Діти розв'язували кросворди,впізнавали казки,відгадували загадки.А ще,переглядаючи зображення українських грошових купюр,відгадували,хто на них зображений. Більше дізнатись про історію виникнення свята допоміг відеоролик"9 листопада- День української писемност і мови" Це свято було встановлено в нашій країні у 1997 році.Цього ж дня церква вшановує пам"ять святого Нестора- літописця.
Вчіть мову нашу солов"їну
І не зазнавайтесь.
"І чужому научайтесь,
Й свого не цурайтесь"...


"Рідна мова"-таку назву мала українознавча гра,проведена у 9 класі. Діти складали слова ,використавши літери слова "Виднокрай",старались без помилок проговорити українську скоромовку,називали красиві слова,якими можна сказати про українську мову,пояснювали різницю між словами "любов" і " кохання".
А ще пояснювали,що означають українські слова"манівцями","околясом",яким відтінком червоного кольору можна охарактеризувати захід сонця.Діти переглянули відеоролик"Говоріть українською",на завершення пролунала пісня "Гімн українській мові!"
Не цурайтесь мови-мови мами й тата,
Мови діда й баби,предків наших всіх,
Бо її цуратись- сором непошани,
Бо її цуратись- перед Богом гріх!


Осінні діалоги...
Напередодні Дня української писемності учні 7 класу "відвідали" мовознавче кафе "Словечко". Там їх чекала гаряча страва "Смакота в горнятку" ( давали відповіді на питання), страва від господині кафе " Фразеологічний коктейль" ( розтлумачували фразеологізми), куштували салат " На швидку руку" ( редагували словосполучення), смакували варенички ( складали розповідь, де всі слова починаються на одну літеру). А ще із задоволенням дегустували вітамінний салат " Вінегрет" ( придумати як найбільше слів, що мають склади - назви нот). Не обійшлось і без математичної граматики, а також цікаво було дізнатись, що знаходиться у "Чорній скрині". Діти переконалися: " Слово могутнє, яка в ньому сила! Скажеш з любов'ю - і радість росте! Слово хороше народжує крила! Ви не забудьте ніколи про те!"


"Голуб Миру летить в Україну", - саме під такою назвою учні 9 класу разом із наставником Марією Мельник провели просвітницьку годину. Діти малювали голубів, адже саме білий голуб з оливковою гілкою є емблемою Міжнародного дня миру, переглянули відео, дізнались про походження свята. Цікаво, що Дзвін миру був відлитий у Японії з монет, зібраних дітьми з 60 країн світу, а ще Міжнародний день миру співпадає з Різдвом Пресвятої Богородиці. Мир! Як часто звучить це слово. А означає воно прості й одвічні істини. Мир - це життя, щастя, радість, чисте небо над головою. Мир - це упевненість у завтрашньому дні, у своєму майбутньому.
Хай буде мир віднині і до віку!
Хай буде мир і замовкне зла війна.
Хай буде мир й сміються діти,
бо більшого щастя в світі нема.


Вересневі діалоги...
Цей навчальний рік усі починають по-різному. Однак важливо, що навчальний рік починається...Учні 9 класу разом із керівником Мельник М.І. розмірковували на першому уроці: "Чому моє сумлінне навчання - внесок у перемогу?" Діти говорили про різні шкільні предмети в трьох площинах: "Чому важливо знати?", "Як це працює на нашу перемогу?", "Що я можу зробити зараз/завтра/найближчим часом?" Вкотре раділа за хлопців і дівчат, які розуміють, що перемога у війні - це спільна справа всіх українців.


Моновистава — один із найскладніших театральних жанрів. Вся увага глядачів сфокусована на одному акторові, який здатний перетворити оповідь у сценічне дійство. До Галицького фахового коледжу імені В'ячеслава Чорновола завітала артистка, режисер, член спілки театральних діячів України Оксана Євгенівна Іваненків.
Оксана Євгенівна провела цикл моновистав для студентів І - ІІ курсів. У її виконанні прозвучали твори Гете, Шекспіра. Студенти мали змогу не тільки бути в ролі глядача, але й спробувати себе в ролі актора. Глядачі були приємно вражені виступом акторки, її грою та вмінням зацікавити публіку. У всіх залишився гарний настрій та позитивні емоції. З нетерпінням чекатимемо нових зустрічей з Оксаною Євгенівною! (2-й корпус. Викладач Грицик Ю. П.)


Сьогодні ми знову відкриваємо світ книги. Студенти групи ПМ-11 Галицького фахового коледжу імені В'ячеслава Чорновола на екскурсії у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді дізнались, що книги відкривають двері не лише до джерел знань, але і у світ музики та творчості. Вони дають змогу зазирнути у потаємні закутки світової культури, що тісно іде в ногу з сучасними технологіями, які допомагають всесторонньому розвитку особистості. Студенти мали змогу і випробувати свої таланти: Жирова Вікторія, ЕНдирович Уляна декламували поезію, а Охоцька Ліза виконала на фортепіано музичну композицію.


А мовонька-мова — схвильованим виром...
Слова — невгамовні сонця!
У мовоньці-мові є музика щира,
Що нею квітують серця…. Так, серця юних українців Галицького фахового коледжу імені В. Чорновола сьогодні наповнились знову хвилюванням. Учні гімназії «Гармонія» та студенти не тільки взяли участь у написанні щорічного диктанту, присвяченого Дню української писемності, але і вшанували нашу солов’їну мову своїми творчими талантами: декламацією віршів, піснями. Провели мовознавчі ігри, подорожі, цікаві мовно-літературні зустрічі. Щира подяка викладачам та вчителям української мови за те, що вони допомагають юному поколінню рости національно свідомими громадянами, шанувати і любити рідне слово.


"150 слів про Лесю Українку"-захід приурочений дню народженню поетеси (учні гімназії)


Літературна композиція "Ти,Лесю,наша муза,наша пісня"Творчий колектив"Первоцвіт« (відео у фейсбуці)


Заходи, присвячені пам’яті Т. Г. Шевченка (учні гімназії):
- «Поетичний віночок Кобзареві» ,5 клас
- "Чарівний пензель"
- Українознавча гра "Наш Шевченко"
- Урок- літературна вікторина "У світлі слави Кобзаря" проведено учителями- словесниками М. МЕЛЬНИК ,М.БОЖАКІВСЬКОЮ
- Експрес-гра "Його дума, його пісня"


"Я вибрала Долю собі сама..."(захід до дня народження Ліни Костенко) (учні гімназії)


Літературний меседж « І знову прийшла Шевченкова весна» ( зустріч студентів групи Д-21 з мистецтвознавцем, заслуженим працівником України І. Дудою.


Творчий колектив "Первоцвіт« (учні гімназії)