Для осіб з порушенням зору

Мельник Т. М., Скиба В. М.

Вид публікації: Стаття
Галузь знань: Право
Форма публікації: Електронна
Рік публікації: 2023
Назва видання: Галицькі студії: Юридичні науки. № 3 (2023)
DOI-адреса: https://doi.org/10.32782/galician_studies/law-2023-3-6
URL публікації: https://journals.gi.ternopil.ua/index.php/law/article/view/29/26

Анотація

Стаття присвячена дослідженню найбільш проблемних аспектів теоретичного та прикладного характеру, що мають місце при ухиленні осіб від військової служби та притягнення їх до відповідальності (адміністративної та кримінальної) за національним законодавством. Звертається увага на те, що за загальним правилом адміністративна відповідальність військовослужбовців регулюється статтею 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Проте Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладення обов’язків в особливий період» від 05.02.2015 № 158-VІІІ попередній було доповнено цілою главою 13-Б, яка сьогодні називається «Військові адміністративні правопорушення». Акцент робиться на тому, що з моменту введення правового режиму воєнного стану в національному законодавстві відбуваються значні зміни, які зумовлені ним. Так, 13 грудня 2022 року законодавець значно посилив відповідальність військовозобов’язаних та військовослужбовців за ухилення від військової служби, як адміністративну, так й кримінальну. Проведено порівняльне дослідження як адміністративної, так й кримінальної відповідальності до внесення змін до чинного Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України відповідно. На підставі проведеного аналізу стає очевидним посилення законодавцем адміністративної відповідальності за військові адміністративні правопорушення. Піднімається питання й кримінальної відповідальності за військові кримінальні правопорушення, зокрема, досить суворого законодавчого її посилення, що спричинило обурення громадськості. Підведено підсумки стосовно перегляду законодавцем Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці», оскільки останній не покращив регламентацію відповідальності за військові правопорушення.

Details

Ключові слова
військовозобов’язаний, військовослужбовець, воєнний стан, Збройні Сили України, ухилення від військової служби, адміністративна відповідальність військовослужбовців, кримінальна відповідальність військовослужбовців, штраф, арешт з утриманням на гауптвахті, самовільне залишення військової частини/місця служби, дезертирство.

Файл

Адміністративна та кримінальна відповідальність за ухилення від військової служби в Україні теоретичні аспекти і реалії воєнного стану.pdf
114 hits Recommend: