Для осіб з порушенням зору
-->

ENGin: БЛИЖЧЕ ДО СВІТУ

У наш динамічний час вивчення іноземних мов, зокрема англійської, є напрочуд важливим, адже такі знання відчиняють перед нами усі двері. Студентам Галицького фахового коледжу імені В’ячесава Чорновола у цьому сприяє участь у міжнародній програмі ENGin, яка надає можливість молодим українцям вивчати англійську в процесі спілкування з носіями.

Англомовні волонтери з будь-яких куточків світу, які задіяні в програмі ENGin, у форматі онлайн допомагають українцям вдосконалювати свої знання з англійської. Такий спосіб є дуже ефективним, оскільки саме у процесі розмови з «native speaker», тобто носіями, ми чуємо і правильну вимову, і правильну граматику та влучні лексичні конструкції. І, що дуже важливо, усі заняття є безкоштовними, тож не потрібно витрачати кошти на репетиторів та приватні курси. Студенти позитивно відгукуються про результати вивчення англійської за допомогою цієї програми, адже саме так вони не лише покращують свої знання, але й знаходять нових друзів. Ось що кажуть про досвід вивчення англійської за допомогою ENGin студентки спеціальності «Германські мови та літератури (англо-український переклад)» Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

Світлана Гапонюк: «У вересні нас ознайомили з програмою ENGin. Я одразу заповнила анкету, пройшла реєстрацію та інтерв’ю, а через тиждень познайомилась із чудовою дівчиною, яка допомагала мені вивчати англійську. Її звати Даніела, їй 17 років, вона живе в Каліфорнії. Від початку нашого знайомства ми постійно спілкуємось та організовуємо заняття з англійської. У поєднанні з насиченою програмою англійської мови у коледжі такі зустрічі дають змогу швидше долати мовний бар’єр».

«Для мене важливо розвивати саме навички мовлення, – розповідає студентка першого курсу коледжу Каріна Столярчук. – Мені подобається те, що з кожною проведеною зустріччю я позбуваюся страху сказати «щось не те» або граматично неправильно. Цікаво також дізнаватись нове про культуру інших країн, менталітет, уподобання. Маючи такий багаж, кожен з нас може зробити хороший внесок у майбутнє країни, справивши позитивне враження в очах представників інших національностей».

Софія Касіян: «Я вирішила додатково вивчати розмовну англійську з програмою ENGin. Це чудова можливість практикувати англійську з носієм. Я дуже рада, що моїм волонтером стала шістнадцятирічна дівчина з Америки Аліша. З нею я дізналася багато нового про американську культуру і сленг. Разом ми розмовляємо на різноманітні теми, обговорюємо наші хобі та інтереси. Найбільше у програмі мені подобається те, як чітко підібрані учні та їхні волонтери. У мене з Алішею безліч спільних інтересів: смаки у музиці, книжках та телевізійних шоу. Я не вважаю, що такий спосіб вивчення англійської є більш ефективним, ніж звичайне навчання у коледжі, однак це чудова нагода удосконалити саме розмовну англійську та вільно спілкуватись з іноземцями».

Голова циклової комісії іноземних Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола Оксана Баб’юк додає: «Англійська мова перетворюється на мову міжнародного спілкування, її популярність і затребуваність фахівців, які вільно нею володіють, незмінно зростають. Спілкування з носіями мови – це можливість з перших хвилин зануритись у досліджувану культуру країни. Ще один фактор – невимушеність. Спілкуючись з англомовним волонтером, кожен студент відразу отримує потужний стимул для дальшого прогресу у своїх заняттях. Відчувши радість від того, що його розуміють не просто викладачі, а англомовні люди, студенти роблять різкий ривок у навчанні. Обмін досвідом, цікаві розповіді сприяють розвитку у студентів навичок міжкультурної комунікації. Така тісна співпраця з волонтерами програми підсилює мотивацію студентів та швидко дає позитивні результати».

Актуальним є те, що ENGin сприяє не лише покращенню англійської молодих українців, але й поєднує Україну з усім світом, тим самим сприяючи економічному та соціальному зростанню. Але для участі у програмі потрібно мати хоча б середній рівень знань. Ще важлива деталь: волонтери програми ENGin працюють з українськими студентами, які проживають в Україні, і тими, хто нещодавно покинув Україну через війну. Зі студентами Росії, Білорусії та окупованого Криму програма не співпрацює.

Тетяна ЩИРБА,
студентка спеціальності «Журналістика» Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола

На світлині: студентка ІІ курсу спеціальності
«Германські мови та літератури
(англо-український переклад) Світлана