Події

News image

ОСВІТНІЙ ТУР У ПОЛЬЩУ

У період з 15 по 17 листопада 2017 року студенти Галицького коледжу імені В’я... Детальніше...

Оголошення

News image

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПРО СА

Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 ... Детальніше...

5122 «Кухар»; 5123 «Бармен»; 5123 «Офіціант»;

Напрям підготовки: сфера обслуговування закладів ресторанного сервісу і торгівлі
Галузь знань: харчова промисловість
Кваліфікація: кухар 3 розряду
Освітньо-кваліфікаційний рівень: кваліфікований робітник

    Денна форма навчання:
  • 3 роки (на базі 9-ти класів)
  • 1,5року (на базі 11-ти класів)

 

 

Кваліфікаційна характеристика кваліфікованого робітника з даної професії передбачає формування комплексу знань, вмінь та навичок з виконання робіт, пов’язаних з сферою обслуговування закладів ресторанного сервісу

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА

Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола

Професія: 5122 «Кухар»
Рівень кваліфікаціі: 3 розряд

Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки картоплі, овочів, грибів, м'яса, риби, птиці, дичини, круп, макаронних виробів і бобових, сиру, яєць, тіста, консервів, концентратів та інших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання; способи, методи та форми нарізання овочів і зелені; технологію виготовлення котлетної маси з м'яса, риби та напівфабрикатів з неї; прийоми, способи та послідовність виконання теплового оброблення продуктів; правила реалізації, відпуску (комплектації) готової продукції, терміни та умови зберігання страв; рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості варених, смажених, запечених овочів, страв з круп, макаронних виробів і бобових, нескладних супів, страв з яєць, прісного тіста, страв з концентратів; організацію робочих місць під час виконання робіт; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування; правила санітарної обробки столового та кухонного посуду, інструментів, інвентарю, їх маркування та використання; технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; призначення, зміст та порядок користування нормативно–технологічними документами: Збірником рецептур страв і кулінарних виробів, технологічними картками.

Повинен уміти: проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини. Здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів. Формувати та панірувати напівфабрикати. Готувати страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Виготовляти страви з концентратів. Порціонувати (комплектувати), роздавати страви масового попиту.

Загальнопрофесійні вимоги
    Повинен:
  • раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • дотримуватись норм технологічного процесу;
  • не допускати браку в роботі;
  • знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
  • знати інформаційні технології.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання випускника

Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі.

Перспективи

Послуги харчування є найважливішою складовою потребою будь-якої людини. Професія кухаря важка, але одночасно цікава, вона приносить людині велике моральне задоволення. Вона дає можливість займатися індивідуальною трудовою діяльністю на підприємствах, ресторанах, кафе. Професія кухаря універсальна: він може працювати пекарем, апаратником у будь-якій галузі харчової промисловості, хлібопекарській, молочному чи сироварному виробництві тощо. Розвиток суспільства забезпечує перспективи для кваліфікованих робітників, зокрема, кухарів.

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА

Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола

Професія: 5123 «Бармен»
Рівень кваліфікаціі: 4 розряд

Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, змішаних напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів; температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв; умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів; основи національного та безпечного харчування; правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі; правила роботи підприємств ресторанного господарства; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями; правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами; форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, РРО, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила експлуатації відео та аудіотехніки; іноземну мову міжнародного спілкування в межах розмовного мінімуму; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: обслуговувати споживачів: пропонувати, показувати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), кондитерські вироби, закуски, страви. Готувати обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, змішаних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок. Складати заявки та отримувати напої, кулінарну продукцію та покупні товари. Відбракувати неякісні товари за органолептичними показниками. Забезпечувати зберігання напоїв, кулінарної продукції та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання. Оформляти вітрини та барну стійку, утримувати їх у належному стані. Експлуатувати та обслуговувати аудіо та відеоапаратуру. Контролювати додержання споживачами культури поведінки. Вести необхідний облік, складати та здавати товарні звіти. Підраховувати та здавати гроші.

Загальнопрофесійні вимоги
    Повинен:
  • раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • дотримовуватись норм технологічного процесу;
  • не допускати браку в роботі;
  • проходити медичне обстеження;
  • знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
  • знати основи інформаційних технологій.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання) без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання випускника

Ресторанне господарства. Загальні роботи з обслуговування споживачів у підприємствах ресторанного господарства. Виготовлення напоїв та змішаних напоїв.

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА

Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола

Професія: 5123 «Офіціант»
Рівень кваліфікаціі: 3 розряд

Кваліфікаційні вимоги
    Повинен знати:
  • асортимент, рецептури, технологію виготовлення страв і напоїв;
  • кулінарну характеристику страв і напоїв; правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;
  • форми складання серветок;
  • правила оформлення столу квітами;
  • види меню, порядок запису страв і напоїв в меню;
  • правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури;
  • відповідність асортименту вино-горілчаних виробів характеру страв;
  • порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
  • види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;
  • правила експлуатації відповідних видів торгівельно-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила роботи закладів ресторанного господарства;
  • санітарні правила для закладів ресторанного господарства;
  • правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
  • основи психології;
  • принципи професійної етики;
  • іноземну мову в межах розмовного мінімуму;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
  • економічні досягнення необхідні для успішного виконання професійних завдань і обов’язків;
  • готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну;
  • полірувати посуд, прибори;
  • складати серветки різними способами;
  • здійснювати попередню сервіровку столів;
  • приймати замовлення від споживачів;
  • отримувати страви в роздавальні та в буфеті;
  • подавати страви і напої;
  • обслуговувати неофіційні банкети;
  • оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами;
  • прибирати використаний посуд та прибори;
  • замінювати столову білизну.

Загальнопрофесійні вимоги
    Повинен:

раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

дотримуватись норм технологічного процесу;

не допускати браку в роботі;

знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);

знати інформаційні технології;

правові питання галузі.

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти:

повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання випускника: торгівля та заклади ресторанного господарства. Загальні роботи з обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства.

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА

Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола

Професія: 5123 «Офіціант»
Рівень кваліфікаціі: 4 розряд

Кваліфікаційні вимоги
    Повинен знати:
  • види обслуговування споживачів та сервіровки столів в ресторанах, кафе та барах з включенням в меню виготовлених на замовлення та фірмових страв, напоїв, кондитерських виробів;
  • види та правила сервіровки столів та обслуговування різноманітних урочистостей за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів;
  • асортимент, кулінарні характеристики, правила подавання страв та ціни на них;
  • види, призначення та вимоги до посуду, приборів, білизни, що використовуються, порядок їх отримання та здавання;
  • правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила етикету під час обслуговування споживачів;
  • порядок розрахунків із споживачами за готівку та у безготівковому порядку;
  • правила ведення обліку та здавання виручки;
  • біологічне значення їжі, хімічний склад, чинники зовнішнього середовища, що впливають на харчові продукти, причини харчових отруєнь та їх попередження;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
    Повинен уміти: використовувати обладнання та інвентар за призначенням, надати першу допомогу при харчових отруєннях;
  • обслуговувати споживачів в закладах ресторанного господарства із складною сервіровкою столів, прийомом замовлень від споживачів;
  • готувати зал до обслуговування;
  • отримувати посуд, прибори, білизну і здавати їх після закінчення зміни;
  • прибирати столи;
  • здійснювати попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування;
  • надавати споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендувати напої до страв, подавати їх на столи;
  • розраховуватись із споживачами, виписувати рахунок на бланку встановленої форми;
  • здавати виручку в касу закладу в установленому порядку;
  • обслуговувати весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо в закладах ресторанного господарства, на підприємстві замовника та вдома.
Загальнопрофесійні вимоги
    Повинен:
  • раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • дотримуватись норм технологічного процесу;
  • не допускати браку в роботі;
  • знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);
  • знати інформаційні технології;
  • правові питання галузі.
Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти:
    Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – „Офіціанта третього розряду:
  • за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційного рівнів без вимог до стажу роботи;
  • за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією „Офіціанта третього розряду не менше одного року.

Сфера професійного використання випускника: торгівля та заклади ресторанного господарства. Загальні роботи з обслуговування споживачів у закладах ресторанного господарства.

 

 

Події

Коментарі: